Monday, May 28, 2007

Hacking, Virus & Spam: Teknik och syfte

Tänk dig ett scenario där du hamnar i ett rum tillsammans med alla de som skapar de jobbiga äckliga virus som plågar våra datorer. Du får önska dig vilket redskap du vill. Alla jag frågat detta har önskat sig någon form av vapen att brutalt misshandla alla hackers med.


Varför denna ilska kan man fråga sig? Eller det kan man faktiskt inte alls, för alla, precis alla, som sysslar med datorer och Internet, har någon gång varit med om virus, spam eller hacking. Och alla som varit med om det vet hur otroligt irriterande och utmattande dessa fenomen är.


Av de tre ämnena som nämnts så tänkte jag fundera lite kring hacking i detta inlägg.
Hackers är en benämning som kan användas i olika fall. Läser man på Wikipedia kan man läsa om olika definitioner. Jag tänker i detta inlägg behandla den definition där man talar om hacking som ett sätt att utnyttja andra datorers kraft och illegalt eller utan medgivande ta sig in och leta/förändra information på så vis.


Det första jag kan säga om hacking är att jag tycker det är oetiskt. Jag finner det väldigt svårt att etiskt försvara ett agerande där man kränker andra individers intergritet genom att nästla sig in i deras datorsystem och utnyttja prestanda eller förstöra/ta information. Jag finner alltså tekniken etiskt omoralisk. Man utnyttjar andra personer kort sagt.


Kan det finnas någon form av försvarbara motiv då? Jag har funderat lite på det, låt oss säga att polisen skulle få möjlighet att hacka olika system (det är möjligt att polisen redan har tillåtelse till detta, dock inget jag vet om) för att kunna komma åt den organiserade brottsligheten. Här skulle man snabbt och lätt kunna ta reda på vilka personer som planerar vad eller ligger bakom vilka brottsliga dåd. Självfallet handlar det här om en integritetskränkning från polisens sida och den etiska värderingen får väl på något sätt mätas utifrån huruvida det är värt att offra får integritet för att få lite lättare att lösa vissa brott.


Personligen tycker jag inte det är värt. Men samtidigt så kan jag tänka mig att i fall där vi talar om pedofili, barnporr och trafficking så är jag mindre säker på om jag helt och hållet står fast vid att det inte alls är etiskt försvarbart med en brottsförebyggande hackingåtgärd. I ett perfekt samhälle där polis fungerar helt som den ska och inte begår felakigheter hade jag nog inte varit emot den sortens brottsförebyggande. Dock skulle brotten man är ute efter inte heller finnas i en perfekt värld, vilket får mig att återgå till min grundtes om att hacking är etiskt fel. Att det sedan kan finnas en etiskt försvarbar tillämpning i viss kontext kan jag även gå dock gå med på.


Detta till skillnad från vissa former av digitalt motstånd där man överbelastar hemsidor för att släcka ner dem. Där är själva tekniken etiskt försvarbar, men agerandet bestämmer sedan huruvida nyttjadendet av tekniken är försvarbar eller inte.


Sist men inte minst vill jag bara posta följande. För er som inte vet så ser en hacker ut så här.


NP: Mogwai - Herod

Sunday, May 27, 2007

Fri Programvara: Hur man gör för att lyckas

Jag hittade precis en väldigt intressant sida där man har listat 50 stycken små lektioner i hur man når succé med sin open soruceapplikation. Vissa av historierna var riktigt intressanta måste jag säga. Läs och njut!

NP: Feindflug - Sperrfeuer

Fildelning: Open source bibliotek

För alla dem som känner att saknar någon form av applikation eller programvara och inte riktigt vet var de ska leta så kan följande detta fri programvara-biblioteket vara intressant.
Där kan man hitta mycket intressanta och roliga små applikationer=)

NP: Funker Vogt - Body Count

Fri Programvara: Open Office vs. Microsoft Office

Jag har ända till att jag började på universitetet använt mig utav PC-burkar och kört windows på dessa. Det har inte varit något ställningstagande från min sida, utan snarare därför att det var enklast så och jag hade faktiskt inte särskilt stor kunskap om andra former av operativsystem och tyckte att windows med sina möjligheter tillgodosåg alla mina krav. Likaså gäller många andra produkter som kommer i hand med windows, ett av dessa är office-paketet


Även om jag ansåg att officepaketet tillgodosåg alla mina krav, så tillgodosåg istället inte jag alla dess krav. Vi har flera datorer i hushållet, och man kan inte installera runt officepaketet på alla datorer utan måste skaffa en ny version till varje dator. Det var en kostnad som jag ansåg var lite för dryg och slutsatsen blev att jag levde på wordpad, men andra ord jag levde inte alls i officeapplikaitionsbemärkelse.


Så kom jag efter en tid över ett gmail-konto vilket gav mig möjlighet att arbeta med deras docs (word) och spreadsheats (excel). Det funkade fint, även om båda är lite av betaversioner som har sina små missar och inte riktigt alltid flyter på (samt att de vägrar samarbeta med opera webbrowser). Dock kände jag att jag ville ha något som var lite mer av kvalitet och som dessutom inte sparade all min information till google, så jag fixade ner Open office, som är en fri programvara. Gratis och hur lätt som helst att sätta igång med.


För er som inte använt er av Open office så kan man kort säga att det ser ut och fungerar som microsofts officepaket med några smärre skillnader. De mer avancerade bitarna som att hantera infogade bilder och sådant är inte riktigt lika komplicerade i Open office.


Något som jag tänkt på lite med det här med fri programvara eller open source som det heter på det engelska språket är hur utvecklingen kommer fortlöpa. För vi har ju fleratalet fria alternativ till de flesta stora program idag. Linux med Ubuntu har ju blivit ett väldigt bra alternativ till Windows och andra betaloperativsystem, likadant ser man då på Open office som alternativ till office-paketetet. Det sistnämnda är ju väldigt likt Word och är ju skapat för att vara just en ersättare, och man kan fråga sig huruvida det är rätt eller fel.


Skulle Microsoft kunna gå ut och påstå att det är en produktkopiering och göra det olagligt att skapa såda program, ungeför som skivbranschen gör med upphovsrätt? Men även om man inte gör en exakt kopia så kan man fråga sig om det är schysst att skapa något som liksom ersätter en annan produkt. Vi har ju massvis med anställda på exempelvis Microsoft som jobbar med att utveckla program och så kommer det några bohemer och skapar en liknande produkt som de släpper gratis!?! Är det verkligen så snällt? Tänk om alla bolagen går under och utvecklingen stagnerar då ingen kommer kunna komma på ”originalprogrammen”?


Det är funderingar som jag inte oroar mig för. Jag tycker inte att det är något fel på att folk erbjuder att göra saker gratis. När man börjar klanka ner på folk som gör värdefulla saker gratis, så tycker jag det börjar kännas väldigt skumt. Att utvecklningen skulle stagnera tror jag inte heller. Det finns ständigt ett behov och en efterfrågan efter nya produkter, det kommer också alltid att finnas folk som är villiga att tillgodose dessa behov och denna efterfrågan


Det ultimata vore ett Internet där man genom samarbete och välvilja hela tiden skapara förbättringar och förfiningar för ökat informationsutbyte och kontakt. Fri programvara är ett litet steg på vägen anser jag.


NP: Funker Vogt – This World (Made of Battlefields)

Fri Programvara: Av användare, för användare

Fri programvara är något som blir allt mer populärt och pratas mer om nu för tiden. För de som inte vet vad fri programvara innebär så är det programvara där källkoden är öppen för alla att titta igenom och eventuellt ändra lite i efter egna önskemål. Därav namnet ”fri” programvara. Programvaran är tvärtemot vad ickefria programvaror är fritt att använda hur man vill.
Därtill tillkommer en del regler så som att skaparen av programmet skall finnas nedskriven och att
programvaran är förbjuden att ta någon form av copyright på. Mer om dessa regler kan man läsa i magnus underbara blogg.

Jag personligen gillar fri programvara. Väldigt mycket faktiskt. Till den grad att jag anser att det är ett jättegenombrott att det blivit så omtalat och utbrett som det är idag. Tekniken utvecklas och även om den många gånger nyttjas till tråkiga saker, så är fri programvara en utveckling som jag finner glädjande.

Jag har svårt att finna något egentligt etiskt dilemma i fri programvara. Idag använder man datorer till i stort sett allting, och vi använder oss av datorerna genom olika programvaror som vi köpt. Alla lisencer och program kostar sedan pengar. Det finns ju en efterfrågan och givetvis finns där en möjlighet att tjäna pengar. Fri programvara kommer därför som en frisk fläkt och är väldigt intressant ur den aspekten att det är fritt för användare att modifiera. Man kan säga att genom att studera en speciell gren av ett program som förändrats åtaliga gånger så kan man se vad som verkligen är användarvänligt i viss mån. För här har ju användare som faktiskt användare sig av programmet lagt till det som man saknar, samt tagit bort eventuella onödigheter. Nu finns det väl knappast någon universell användarvänlig modell som funkar på precis alla, men jag vill ändå tro att sannolikheten för att skapa funktioner som verkligen behövs och som är utfomrade på ett sådant vis att de verligen är användarvänliga blir större när användare själva får utföra utformningen.

Sedan kan man diskutera huruvida det faktum att man när man arbetar med fri programvara inte tar något betalt kontra jobba som utvecklare för ett vinstdrivande företag har för inverkan på själva produkten. Att fria programvaror skulle vara bättre i användarvänlighetssynpunkt måste ju givetvis inte stämma. Systemutvecklare är ju ändå anställda i för att just skapa en bra och tilltalande produkt, de har (förhoppningsvis) utbildning för att just skapa produkter som efterfrågas med allt vad önskade funktioner innebär. De är även i de flesta fall inställda på att skapa ett program som skall vara så brett som möjligt för att passa in på så många användare som möjligt, till skillnad från en fri programvara där exempelvis jag skapar en funktion som just jag är ute efter. Sedan finns ju alltid en viss garanti. En produkt skapad av ett förega ska ju hålla ett visst mått och inte kunna orsaka skada eller vara disfunktionellt.

Dock är det värt att nämna att fri programvara som framgått ur texten inte är skapat ur ett vinstdrivande perspektiv. Med andra ord så tillkommer inte onödiga funktioner och utfyllnader och utformningar som finns för att så att säga motivera kostnader och annat.

Jag hoppas på en vidareutveckling bland fria programvaror och en framtid där det blir mer självklart att samarbeta över nätet för att skapa så bra och tilltalande produkter som möjligt.

NP: Marconi Union – Northern Stations