Sunday, May 27, 2007

Fri Programvara: Av användare, för användare

Fri programvara är något som blir allt mer populärt och pratas mer om nu för tiden. För de som inte vet vad fri programvara innebär så är det programvara där källkoden är öppen för alla att titta igenom och eventuellt ändra lite i efter egna önskemål. Därav namnet ”fri” programvara. Programvaran är tvärtemot vad ickefria programvaror är fritt att använda hur man vill.
Därtill tillkommer en del regler så som att skaparen av programmet skall finnas nedskriven och att
programvaran är förbjuden att ta någon form av copyright på. Mer om dessa regler kan man läsa i magnus underbara blogg.

Jag personligen gillar fri programvara. Väldigt mycket faktiskt. Till den grad att jag anser att det är ett jättegenombrott att det blivit så omtalat och utbrett som det är idag. Tekniken utvecklas och även om den många gånger nyttjas till tråkiga saker, så är fri programvara en utveckling som jag finner glädjande.

Jag har svårt att finna något egentligt etiskt dilemma i fri programvara. Idag använder man datorer till i stort sett allting, och vi använder oss av datorerna genom olika programvaror som vi köpt. Alla lisencer och program kostar sedan pengar. Det finns ju en efterfrågan och givetvis finns där en möjlighet att tjäna pengar. Fri programvara kommer därför som en frisk fläkt och är väldigt intressant ur den aspekten att det är fritt för användare att modifiera. Man kan säga att genom att studera en speciell gren av ett program som förändrats åtaliga gånger så kan man se vad som verkligen är användarvänligt i viss mån. För här har ju användare som faktiskt användare sig av programmet lagt till det som man saknar, samt tagit bort eventuella onödigheter. Nu finns det väl knappast någon universell användarvänlig modell som funkar på precis alla, men jag vill ändå tro att sannolikheten för att skapa funktioner som verkligen behövs och som är utfomrade på ett sådant vis att de verligen är användarvänliga blir större när användare själva får utföra utformningen.

Sedan kan man diskutera huruvida det faktum att man när man arbetar med fri programvara inte tar något betalt kontra jobba som utvecklare för ett vinstdrivande företag har för inverkan på själva produkten. Att fria programvaror skulle vara bättre i användarvänlighetssynpunkt måste ju givetvis inte stämma. Systemutvecklare är ju ändå anställda i för att just skapa en bra och tilltalande produkt, de har (förhoppningsvis) utbildning för att just skapa produkter som efterfrågas med allt vad önskade funktioner innebär. De är även i de flesta fall inställda på att skapa ett program som skall vara så brett som möjligt för att passa in på så många användare som möjligt, till skillnad från en fri programvara där exempelvis jag skapar en funktion som just jag är ute efter. Sedan finns ju alltid en viss garanti. En produkt skapad av ett förega ska ju hålla ett visst mått och inte kunna orsaka skada eller vara disfunktionellt.

Dock är det värt att nämna att fri programvara som framgått ur texten inte är skapat ur ett vinstdrivande perspektiv. Med andra ord så tillkommer inte onödiga funktioner och utfyllnader och utformningar som finns för att så att säga motivera kostnader och annat.

Jag hoppas på en vidareutveckling bland fria programvaror och en framtid där det blir mer självklart att samarbeta över nätet för att skapa så bra och tilltalande produkter som möjligt.

NP: Marconi Union – Northern Stations

No comments: