Thursday, May 17, 2007

Fildelning: Vem är tjuven?

Jag minns en föreläsning där vår eminente och vise föreläsare Mathias Klang påpekade att man inte bara ska läsa blog(g)ar som man ståndaktigt håller med, utan istället utnyttja denna möjlighet till att läsa vad motståndare till ens egen uppfattning i olika frågor skriver. Jag har många gånger testat på detta, och lika många gånger lagt ner det, då jag alltid blir rätt så lagom ursinnig och börjar hytta med näven och svära högt (tack mamma och pappa för mitt öststatstemperament). Denna gången var det då jag läster runt lite om vad folk har att skriva om fildelning som ju är ämnet för tillfället.

Vi kan i media precis som jag i ett tidigare inlägg skrev läsa om fildelning och allt vad det innebär för vårt samhälle. Få pratar om vad fildelning faktiskt är. Fildelning är ett sätt att via Internet dela med sig av saker. Det är precis samma sak som när jag ger en vän en bok, ett papper, en godis eller vad som helst.
Många säger att fildelning är det samma som stöld. Det är en stor lögn. Man kan inte stjäla något från någon som fortfarande har detta något kvar. "Nä, men du får ju något utan att betala för det." brukar motargumentet vara. Något som jag har svårt att förstå. Var i ligger felet i att få något gratis? Att fildelning skulle leda till minskad försäljning av CD eller DVD är bluff och båg. Jag har tidigare visat på undersökningar som säger tvärtemot och jag kommer här att presentera ännu ett forskningsresultat i frågan, från Uppsala universitet. Precis som alla andra oberoende forskningar som behandlar ämnet, så har man kommit fram till att det inte alls är som de stora bolagen påstår i sina interna, mystiska, vinklade rapporter och påståenden.

När jag lånar ut en bok till en vän, är det en olaglig handling? Ja, jag delar ju faktiskt med mig av något som är upphovsrättskyddat. En ännu bättre situation är när jag visar en bok med bilder av en konstnär för en vän, eller spelar en skiva för en vän. Då har ju han eller hon faktiskt sett/hört verket utan att betala för det. Där tycker nog inte många att vi pratar om upphovsrättsintrång. Men vad är skillnaden? Via fildelning kan man nå ut till många fler än vad man kan genom att visa en bok säger genast den enfaldige. Men vad spelar det för roll? Är det just för att man använder Internet som utdelningsmedium som gör det så fel? Det tycker jag är galet.

Vad vill jag då komma fram till egentligen? Jo att man trots avsaknaden av några som helst bevis så har man ändå från skivbolagsunderstödda antipiratbyrån och anda håll fått igenom att fildelning förbjudits på många platser i världen. Med andra ord, man har påtvingat en ny lag utan att ha belägg för den, förrutom att en privat aktör inte gillar något. Från regeringens sida har man lagt sig för marknadens påtryckningar utan minsta lilla tanke på att se över vad det egentligen handlar om. Nämligen rättigheten att få dela med sig av något man besitter. Att dessa nya lagförslag kommer från påtryckningar från branchföretag kan det inte råda några tvivel om. Se bara på polisens tillslag mot Piratbay, där man gick amerikanska intresseorganisationers ärende.

NP: VNV Nation - Honour

No comments: