...en vanlig fråga får man tåla. Äppelvisan känner nog de flesta människor i Sverige igen, en visa man sjöng ideligen i dagis, förskolor och lågstadieskolor. Frågan är om det i framtiden inte kommer anses som anstiftan till olaglig handling. En av de kanske största ämnena som det diskuteras om idag när man pratar om Internet och dess framgång är just fildelning. Vad fildelning innebär tänker jag inte förklara så jätteingående då jag räknar med att de flesta vet vad det handlar om. Om inte annat så borde namnet "fildelning" inta om något.
Varför har det blivit ett sådant krux om fildelning kan man fråga sig? Tittar man på fildelning som teknik så kan man verkligen undra varför det blir ett sådant snack, då det används av alla Internetanvändare i stort sett. Egentligen handlar det oftast om den så kallade illegala fildelningen, som många tror är samma sak som fildelning då i alla fall svensk media inte riktigt har så stor koll på vad de skriver om.
Det började pratas om illegal fildelning när fildelningstjänsten Napster kom upp på tapeterna. Detta på grund av att olika globala skivbolag tyckte att de började förlora makten över sina kunders val av vilken musik de ville lyssna på. Något man i åratal utövat och på olika sätt utnyttjat sina kunder genom oförklarliga prishöjningar och liknande. Istället för att försöka anpassa sig till denna nya teknik, valde man från deras håll att försöka stävja den.
Detta genom att utan några som helst faktiska belägg påstå att fildelningen av musik bidrog till förminskning av skivförsäljning. Man förstökte stärka dessa falserier med olika vinklade och snedvridna rapporter som faktiskt inte säger ett dugg, då man i stort sett alltid utgår ifrån att en nedladdad skiva innebär en försäljningsförlust. Ett grovt felaktigt påstående som de två professorerna Felix Oberholzer-Gee och Koleman Strumpf överbevisade denna i rapporten "The Effect of File Sharing on Record Sales" där man jämfört samband mellan försäljning av skivor och vilken utsträckning de laddas ner. Jag ska inte gå in på den rapporten mer än att säga att det faktiskt i många fall tvärtom varit så att skivor som laddades ner mer också ökade i försäljning.
Napster stängdes i alla fall ner 2001 efter flertalet stämningar. Genast dök det upp nya liknande tjänster Kazaa och Audiogalaxy var några av dem. Kazaa är lite extra nämnvärt då man kunde ladda ner även filmer och andra filer där och inte bara musik. Än en gång valde man från skivbranschen att påstå att detta var något som missgynnade deras försäljning och stämde till båda tjänster fick läggas ner. Med utvecklingens framfart ligger vi nu på en nivå där man kan ladda ner hela skivor och filmer på ett par minuter, när det i början handlade om enstaka låtar. I Olofs eminenta blog kan man läsa om Darknet, en tjänst som till synes är omöjlig att spåra och därmed ett omöjligt helvete att ta itu med för den hetsjagande musik- och nöjesbranchen som väljer att anklaga fildelning som boven när försälningsökningen inte riktigt gått lika skyhögt som man önskat.
Med denna kortfattade lilla bakgrund kan man då fråga sig om det är etiskt försvarbart att fildela. Självklart är svaret ja. Att dela med sig av något med en annan människa är en av grunderna för samarbete och samarbete är något som människan bygger sin existens på. När man istället pratar om den etiska aspekten i Illegal fildelning, så vill jag först ta upp några få punker där.
Det man gör när man fildelar, är att man skapar en kopia av något, och skickar vidare till något. Alltså "stjäl" man inget när man laddar ner och man för inte vidare "stulet" material när man delar ut. Det man dock gör är att man bryter mot en tolkning av upphovsrättslagen. Denna nytolkning av lagen har också lett till att det nu inte längre vad jag vet tillåtet att låna ut en skiva eller bok till en kompis. Något som tidigare ansågs helt i sin rätt. Det är alltså denna mystiska, förvirrade lagtolkning man som vanlig människa bryter mot när man försöker dela med sig av något man själv äger och har köpt.
Så kan man anse det vara etiskt försvarbart att syssla med fildelning? Man kan ju argumentera för att det är oetiskt att bryta mot lagen, men personligen så anser jag det har mer med moral att göra. När det handlar om fildelning så har upphovsrättslagen tillämpats av en anledning; musikbranchens stora pengar. Har man mycket pengar så är det inte svårt att trycka på lite knappar här och där. Ur ett utilitaristiskt perspektiv skulle jag vilja påstå att fildelning är etiskt korrekt. Inte minst då en nygjord sifoundersökning visar att näst intill hälften av Sveriges befolkning vill tillåta all form av fildelning och på så vis hindrar lagtolkningen där fildelning av upphovskyddat material är olagligt folk att söka maximera sin lycka.
NP: Behemoth - Slaves Shall Serve
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment