Thursday, May 17, 2007

Fildelning: Vem är tjuven?

Jag minns en föreläsning där vår eminente och vise föreläsare Mathias Klang påpekade att man inte bara ska läsa blog(g)ar som man ståndaktigt håller med, utan istället utnyttja denna möjlighet till att läsa vad motståndare till ens egen uppfattning i olika frågor skriver. Jag har många gånger testat på detta, och lika många gånger lagt ner det, då jag alltid blir rätt så lagom ursinnig och börjar hytta med näven och svära högt (tack mamma och pappa för mitt öststatstemperament). Denna gången var det då jag läster runt lite om vad folk har att skriva om fildelning som ju är ämnet för tillfället.

Vi kan i media precis som jag i ett tidigare inlägg skrev läsa om fildelning och allt vad det innebär för vårt samhälle. Få pratar om vad fildelning faktiskt är. Fildelning är ett sätt att via Internet dela med sig av saker. Det är precis samma sak som när jag ger en vän en bok, ett papper, en godis eller vad som helst.
Många säger att fildelning är det samma som stöld. Det är en stor lögn. Man kan inte stjäla något från någon som fortfarande har detta något kvar. "Nä, men du får ju något utan att betala för det." brukar motargumentet vara. Något som jag har svårt att förstå. Var i ligger felet i att få något gratis? Att fildelning skulle leda till minskad försäljning av CD eller DVD är bluff och båg. Jag har tidigare visat på undersökningar som säger tvärtemot och jag kommer här att presentera ännu ett forskningsresultat i frågan, från Uppsala universitet. Precis som alla andra oberoende forskningar som behandlar ämnet, så har man kommit fram till att det inte alls är som de stora bolagen påstår i sina interna, mystiska, vinklade rapporter och påståenden.

När jag lånar ut en bok till en vän, är det en olaglig handling? Ja, jag delar ju faktiskt med mig av något som är upphovsrättskyddat. En ännu bättre situation är när jag visar en bok med bilder av en konstnär för en vän, eller spelar en skiva för en vän. Då har ju han eller hon faktiskt sett/hört verket utan att betala för det. Där tycker nog inte många att vi pratar om upphovsrättsintrång. Men vad är skillnaden? Via fildelning kan man nå ut till många fler än vad man kan genom att visa en bok säger genast den enfaldige. Men vad spelar det för roll? Är det just för att man använder Internet som utdelningsmedium som gör det så fel? Det tycker jag är galet.

Vad vill jag då komma fram till egentligen? Jo att man trots avsaknaden av några som helst bevis så har man ändå från skivbolagsunderstödda antipiratbyrån och anda håll fått igenom att fildelning förbjudits på många platser i världen. Med andra ord, man har påtvingat en ny lag utan att ha belägg för den, förrutom att en privat aktör inte gillar något. Från regeringens sida har man lagt sig för marknadens påtryckningar utan minsta lilla tanke på att se över vad det egentligen handlar om. Nämligen rättigheten att få dela med sig av något man besitter. Att dessa nya lagförslag kommer från påtryckningar från branchföretag kan det inte råda några tvivel om. Se bara på polisens tillslag mot Piratbay, där man gick amerikanska intresseorganisationers ärende.

NP: VNV Nation - Honour

Tuesday, May 15, 2007

Fildelning: Privat Antipirat-polis

Man kunde i början av februari i Dagens Nyheter läsa om ett förslag till ny lagstiftning som man jobbar med på justitiedepartementet. Denna nya lagstiftning skulle göra det möjligt för upphovsmän att få jaga fildelare. Rättighetshavare ska enligt direktivet ha rätt till information om "varors och tjänsters ursprung och distributionskanaler".
Det handlar främst om att privata aktörer ska kunna utöva sanktioner eller andra påtryckningar för att kunna få fram IP-adresser för att på så vis kunna spåra fildelare.
Gladast över detta förslag är givetvis Henrik Pontén och Antipiratbyrån med uttalanden som

"- Man behöver inte besvära polisen. Upphovsmannen kan därmed snabbare tillvarata sin rätt. Och det blir rättssäkert då en domstol bestämmer om IP-adressen ska lämnas ut."

Det jag frågar mig är till viss del lite det som jag skrev om i mitt förra inlägg, kan man verkligen motivera denna hetsjakt? Jag menar tänk på så otroligt stora resurser som läggs i frågan om fildelning, man inskränker gång på gång den enskilde individens rättigheter och motiverar allt med att stoppa fildelning. Något som inte är uppnåbart. Lanserar man en lagstiftning som denna, kommer de som illegalt fildelar snabbt att byta till darknettjänsten, och så var den lagstiftningen helt onödig.

Man kan även fråga sig vad denna sortens förslag kan leda till i framtiden. Ska en intresseorganisation få rätt att själva jaga folk som man misstänker gjort sig skyldiga till något brott? Jag tycker det låter skrämmande och jag förstår inte alls logiken i förslaget.

Jag frågar mig även om det är etiskt försvarbart att komma med förslag som kränker individers privatliv och som tillåter privata aktörer att förfölja och jaga enskilda människor för brott som högst leder till några dagsböter? Hur ska det då bli i fallen med misshandel, våldtäkt och liknande. Ska även privata aktörer få fri lejd att göra sina egna förundersökningar och leta rätt på folk, alternativt söka upp dem för att som Henrik Pontén säger "...inte besvära polisen."
För om vi inte ska "besvära polisen" i vissa speciella rättsliga fall så undrar jag lite vad polisen egentligen ska syssla med.

NP: Cult Of Luna - Waiting For You

Monday, May 14, 2007

Fildelning: Vad är värst?

Jag läste precis ett pressmeddelande från Piratpartiets hemsida, där man skriver att Eu-parlamentet den 25:e april valde att bifalla ett kontroversiell kontroversiellt direktiv som bland annat gör fildelning till grov brottslighet. I praktiken skulle direktivet innebära att Piratpartiet skulle kunna förbjudas då det argumenterar för att piratkopiering är samhällspositivt enligt partiets ordförande Rickard Falkvinge. Eftersom det är en av partiets huvudpunkter så har partiet i praktiken kriminaliserats med den nya brottsrubriceringen "anstiftan till fildelning".

Vad jag vet så måste förslaget komma igenom ministerrådet innan det kan tas i bruk, vilket ju inte gör det säkert att det kommer antas. Men jag tycker det är konstigt att det läggs så mycket energi på just fildelning (förhoppningsvis den "illegala"). Nej förresten, inte konstigt utan förjävligt rent ut sagt. Vi har i Holland exempelvis ett parti som förespråkar pedofili och som skyddas av yttrandefriheten. Därför blir jag lite ledsen att det inte läggs några resurser eller försök till att sätta stopp för sådana här partier istället för Piratpartiet. Nu finns det väl i och för sig inte lika mycket pengar att håva in på att jaga pedofiler, men det undergräver trovärdigheten och respekten för alla politiker.

NP: Agalloch - She Painted Fire Across The Skyline

Fildelning: Dela med sig eller snåla...

...en vanlig fråga får man tåla. Äppelvisan känner nog de flesta människor i Sverige igen, en visa man sjöng ideligen i dagis, förskolor och lågstadieskolor. Frågan är om det i framtiden inte kommer anses som anstiftan till olaglig handling. En av de kanske största ämnena som det diskuteras om idag när man pratar om Internet och dess framgång är just fildelning. Vad fildelning innebär tänker jag inte förklara så jätteingående då jag räknar med att de flesta vet vad det handlar om. Om inte annat så borde namnet "fildelning" inta om något.

Varför har det blivit ett sådant krux om fildelning kan man fråga sig? Tittar man på fildelning som teknik så kan man verkligen undra varför det blir ett sådant snack, då det används av alla Internetanvändare i stort sett. Egentligen handlar det oftast om den så kallade illegala fildelningen, som många tror är samma sak som fildelning då i alla fall svensk media inte riktigt har så stor koll på vad de skriver om.

Det började pratas om illegal fildelning när fildelningstjänsten Napster kom upp på tapeterna. Detta på grund av att olika globala skivbolag tyckte att de började förlora makten över sina kunders val av vilken musik de ville lyssna på. Något man i åratal utövat och på olika sätt utnyttjat sina kunder genom oförklarliga prishöjningar och liknande. Istället för att försöka anpassa sig till denna nya teknik, valde man från deras håll att försöka stävja den.
Detta genom att utan några som helst faktiska belägg påstå att fildelningen av musik bidrog till förminskning av skivförsäljning. Man förstökte stärka dessa falserier med olika vinklade och snedvridna rapporter som faktiskt inte säger ett dugg, då man i stort sett alltid utgår ifrån att en nedladdad skiva innebär en försäljningsförlust. Ett grovt felaktigt påstående som de två professorerna Felix Oberholzer-Gee och Koleman Strumpf överbevisade denna i rapporten "The Effect of File Sharing on Record Sales" där man jämfört samband mellan försäljning av skivor och vilken utsträckning de laddas ner. Jag ska inte gå in på den rapporten mer än att säga att det faktiskt i många fall tvärtom varit så att skivor som laddades ner mer också ökade i försäljning.

Napster stängdes i alla fall ner 2001 efter flertalet stämningar. Genast dök det upp nya liknande tjänster Kazaa och Audiogalaxy var några av dem. Kazaa är lite extra nämnvärt då man kunde ladda ner även filmer och andra filer där och inte bara musik. Än en gång valde man från skivbranschen att påstå att detta var något som missgynnade deras försäljning och stämde till båda tjänster fick läggas ner. Med utvecklingens framfart ligger vi nu på en nivå där man kan ladda ner hela skivor och filmer på ett par minuter, när det i början handlade om enstaka låtar. I Olofs eminenta blog kan man läsa om Darknet, en tjänst som till synes är omöjlig att spåra och därmed ett omöjligt helvete att ta itu med för den hetsjagande musik- och nöjesbranchen som väljer att anklaga fildelning som boven när försälningsökningen inte riktigt gått lika skyhögt som man önskat.

Med denna kortfattade lilla bakgrund kan man då fråga sig om det är etiskt försvarbart att fildela. Självklart är svaret ja. Att dela med sig av något med en annan människa är en av grunderna för samarbete och samarbete är något som människan bygger sin existens på. När man istället pratar om den etiska aspekten i Illegal fildelning, så vill jag först ta upp några få punker där.

Det man gör när man fildelar, är att man skapar en kopia av något, och skickar vidare till något. Alltså "stjäl" man inget när man laddar ner och man för inte vidare "stulet" material när man delar ut. Det man dock gör är att man bryter mot en tolkning av upphovsrättslagen. Denna nytolkning av lagen har också lett till att det nu inte längre vad jag vet tillåtet att låna ut en skiva eller bok till en kompis. Något som tidigare ansågs helt i sin rätt. Det är alltså denna mystiska, förvirrade lagtolkning man som vanlig människa bryter mot när man försöker dela med sig av något man själv äger och har köpt.

Så kan man anse det vara etiskt försvarbart att syssla med fildelning? Man kan ju argumentera för att det är oetiskt att bryta mot lagen, men personligen så anser jag det har mer med moral att göra. När det handlar om fildelning så har upphovsrättslagen tillämpats av en anledning; musikbranchens stora pengar. Har man mycket pengar så är det inte svårt att trycka på lite knappar här och där. Ur ett utilitaristiskt perspektiv skulle jag vilja påstå att fildelning är etiskt korrekt. Inte minst då en nygjord sifoundersökning visar att näst intill hälften av Sveriges befolkning vill tillåta all form av fildelning och på så vis hindrar lagtolkningen där fildelning av upphovskyddat material är olagligt folk att söka maximera sin lycka.

NP: Behemoth - Slaves Shall Serve

Web 2.0: Bu eller Bä

En fråga som jag funderat lite på när jag läst om Web 2.0 är huruvida det är bra eller dåligt.
För o ena sidan gör man med Web 2.0 det möjligt för en helt ny skara människor att få tillgång och påverka Internet på ett helt nytt sätt. Med enkla mallar kan man utan problem skapa blogar, communitykonton, wikis och annat. Men är detta bara bra? För i och med denna förenkling som faktiskt gör att många mer människor väljer att använda Internet mer aktivt, så skulle man kunna påstå att människor lockas in i en säkerhet utan att känna något behov av att verkligen lära sig hur man använder Internet med kodning och scriptning. För man är ju fortfarande helt beroende av de som skapat tjänsten, man kan skapa en egen hemsida, men man fyller egentligen bara i en mall som någon annan skapat.

Denna diskussion hade vi lite på förra föreläsningen, och jag måste såhär i efterhand säga att jag tycker det är struntprat. Kanske inte helt och hållet, men jag har väldigt svårt att hålla med just den synen av Web 2.0's följder. Jag tror tvärtom att ett ökat allmänt intresse för informationshantering på Internet snarare kommer öka antalet människor som vill veta mer och som vill ta reda på mer om hur saker fungerar. Den mängden människor som söker sig till att pilla med att koda och scripta kommer att göra det, och den strömmer tror jag inte alls kan påverkas negativt av Web 2.0. Kanske att det finns en försvinnande liten del Internetanvändare som tycker sig kunna tillfredställa de hemsideprojekt man söker göra med myspace eller liknande. Dock tror jag att i det stora hela kommer intresset för Internet och dess kraft i att just kommunicera och skapa tillsammans att locka fler till att lära sig mer.

NP: Dismember - Dismembered