Monday, April 23, 2007

Digitalt Motstånd: Blog

Något som jag tänkt på ett tag är alla de möjligheter som nätet erbjuder oss. Eftersom vem som helst som har tillgång till Internet kan göra sin röst hörd och nå ut till så otroligt många andra människor utan att egentligen behöva göra mer än att skriva ner sitt budskap någonstans, så försvinner i viss mån den struktur som annars finns i den fysiska världen där det krävs en massa förarbete till att exempelvis skriva en bok, göra reklam på TV, demonstrera, you name it. Det finns så otroligt mycket information och hemsidor att vilken rörelse som helst kan manifestera sitt budskap. När vi talar om digitalt motstånd så gynnas ju detta självfallet av att det är väldigt lätt att uttrycka sin åsikt på nätet och göra sig hörd.

Digitalt motstånd kan ske på många olika sätt, och jag skulle vilja påstå att just hemsidor där man skriver om sin sak och uppmanar folk till saker och ting är det vanligaste, det kräver inte direkt någon djupare kunskap i ämnen mer än att man kan koda html. Idag finns även sidor där man kan uttrycka saker utan att ens kunna koda eller liknande. Ett exempel är blogar, som vi här på kursen skriver bland annat. Här kan man bara registrera ett användarnamn och uttrycka sig. Nu finns det väl i och för sig vissa regler för vad man får och inte får uttrycka men i det stora så kan man skriva om lite allt möjligt. En form av sådant motstånd är exempelvis Mark Russinovich och Ed Felten som genom sina blogar lyckades få hela jätteföretagen Sony BMG att gå på knä i något som kom att bli känt som en jätteskandal för företaget. Mer om detta kommer jag att skriva om i nästa kapitels blogavsnitt.

Kort sagt kan jag nämna att dessa båda genom att offentliggöra sina slutsatser lyckades visa på Sony BMGs elaka spywareprogram som de olagligt och på ett vidrigt sätt lurade på sina kunder. Detta kunde säkert göras på andra sätt än just via Internet, men just att man publicerade resultaten på en blog gjorde att en stor mängd folk fick information direkt och inte genom andra medier som ett jätteföretag som Sony säkert skulle kunna manipulera.

Jag tycker att dessa två blogares agerade helt i sin ordning och visar på att man på nätet kan få stort genomslag utan att behöva ha något ekonomiskt stöd, eller liknande för att kunna göra sig hörd.

Mark Russinovich famösa bloginlägg: http://blogs.technet.com/markrussinovich/archive/2005/10/31/sony-rootkits-and-digital-rights-management-gone-too-far.aspx

Ed Feltens blog: http://www.freedom-to-tinker.com/?cat=12

Ed Feltens och Alex J Haldermans artikel: http://itpolicy.princeton.edu/pub/sonydrm-ext.pdf

NP: Cult Of Luna – And With Her Came The Birds

No comments: